Bežanija Budućnost Dobanovci ČSK Pivara Dinamo Vranje Inđija Jagodina Metalac Novi Pazar Proleter Novi sad Radnički 1923 Radnički Pirot Sinđelić Beograd Sloboda Užice Teleoptik Temnić 1924 TSC Bačka topola
Tabela 30. kola

KlubGWDLFAPt
Proleter302055632565
Dinamo302037472463
Metalac301767432157
TSC301596502154
Inđija301299302545
Sinđelić3013611313245
Bežanija3011118353244
Teleoptik30101010393240
Novi Pazar309138283340
Budućnost3091110333338
Radnički 19233010614323936
Sloboda309714213734
Radnički308715283931
Temnić 1924306816244726
ČSK Pivara3041016315222
Jagodina(-6)303720165910

Copyright © SOS EU

FK Bežanija

Info

Adresa:Vojvođanska 68, 11070 N. Beograd
Telefon:+381 11 617 1417
Mobilni:
Faks:+38111 627 8644
E-mail:office@fcbezanija.com
Boje kluba:Crna, crna

Rukovodstvo kluba

Predstavnik kluba:Mitrović Radivoj
Predstavnik kluba:Rudić Goran
Sportski direktor:Ostojić Nedeljko
Predsednik:Alimpić Zoran
Komesar za bezbednost:Rosić Željko
Sekretar stručnog štaba:Tršić Nebojša

Stručni štab

Fizioterapeut:Radojčin Maja
Doktor:Vukić Ivan
Doktor:Margetin Dragan
Pomoćni trener:Đorđević Dušan
Trener:Dragoljić Goran
Fizioterapeut:Radojčić Filip
Trener golmana:Grahovac Rade
Kondicioni trener:Semeredi Saša
Kondicioni trener:Mirčevski Miloš
Doktor:Cvetković Miloš
Trener:Stanković Aleksandar


Istorijat kluba

                Bežanija je početkom dvadesetih godina prošlog veka bila selo sa oko 2.000 stanovnika  i nije bila povezana sa Zemunom i Beogradom kao danas. Jedina komunikacija bila su zaprežna vozila i kolski putevi. Prva lopta je u mirno i pitomo Sremsko selo došla sa studentima iz inostranstva, a fudbal kao igra sa oduševljenjem prihvaćena kod školaraca i omladine. Izabrali su teren u Perinoj bari (današnji blok 63 u Novom Beogradu), postavili stative i organizovali prve utakmice uprkos zabranama roditelja i začuđenih meštana. Upornost ovih mladića bila je velika. Vremenom, sumnjičavi domaćini postaju simpatizeri i ljubitelji igre, kao i prvi navijači mladog i poletnog kluba.

Početkom 1921. godine u Bežaniji formira se klub “Soko“. U septembru iste godine odigrana je prva prijateljska utakmica sa FK "Francstal“. Na žalost na toj utakmici “Soko“ nije imao golgetere i izgubio je sa 1:0. To nije obeshrabrilo ove mladiće i oni su sa još većim entuzijazmom nastavljali sa treninzima i novim utakmicama.

                To je bilo doba neposredno posle I svetskog rata, doba siromaštva, i bilo je jako teško nabavljati lopte i sportsku oremu. Međutim, uvek je bilo humanih ljudi, entuzijasta i onih koji su se nesebično angažovali. Imućniji meštani pomagali su tako što su kupovali opremu, organizovali ručkove i večere za fudbalere, plaćali prevoz i brinuli o klupskoj administraciji. U tome su bili veoma angažovani i tadašnji aktivni igrači koji su učili škole u Zemunu ili Beogradu.

                Narednih godina, u Bežaniji je otvoren veći broj  zanatskih i uslužnih radnji, a počela je i izgradnja zemunskog aerodroma. Broj stanovnika se povećavao i to je dovelo do toga da  interesovanje za fudbal kod mladih, a kasnije i odraslih, sve više raste i već tridesetih godina klub dobija svoj Upravni odbor i menja ime u „BSK“ (Bežanijski sportski klub). Klub u to vreme nije igrao ni jedno takmičenje već samo prijateljske mečeve.

                Najveća zainteresovanost za fudbal bila je u periodu fašističke okupacije. U to vreme Bežanija je bila u sastavu Nezavisne države Hrvatske, tako da je klub bio ugašen i formiran je „HŠK“ (Hrvatski šport klub) po naređenju okupacionih vlasti. Svi fudbaleri „BSK“ igrali su za „HŠK“. U to vreme nije bilo zvaničnog takmičenja i odigravale su se prijateljske utakmice. U ovim mečevima najvažnije je bilo pobediti „Lufthanzu“, nemački klub, i na ovim mečevima bila je najveća poseta i navijanje.

                Fudbalski klub je bio nosilac otpora okupatoru, počev od pasivnog do najaktivnijeg. Fudbaleri postaju ne samo simpatizeri već i borci za oslobođenje.

                Posle rata, 1946. godine, klub menja ime u FK „Jedinstvo“, dobija upravni odbor izabran na skupštini i prvi put u istoriji registruje se za zvanična takmičenja u Sremskoj ligi i postaje član Novosadskog fudbalskog saveza. Tada, posle 25 godina postojanja, klub postaje predmet pažnje i interesovanja društva u celini.

                Zbog ratom razorene zemlje klub u to vreme nije dobijao znatniju materijalnu pomoć. Postojao je i razvijao se zahvaljujući pre svega entuzijazmu svojih članova. Prema odluci opštinskih vlasti dotadašnji teren u Perinoj bari nije mogao više da se koristi. Narednih godina korišćen je teren u bari Hrvatici, a prvenstveni mečevi odigravali su se na stadionu FK “Livac“. Zbog želje da stadion bude u centru Bežanije javila se ideja da to bude lokacija između crkve i bežanijske kose. Zbog toga je 1951. godina posebno značajna za klub jer je tada dobrovoljnom akcijom svojih članova izgrađen današnji stadion. Prvi put su fudbaleri kluba imali svoje svlačionice a upravni odbor svoje prostorije.

                Takmičenje u Sremskoj ligi od 1946. do 1952. godine ostalo je svim fudbalerima i članovima kluba u vrlo prijatnom sećanju.

                Klub je od jeseni 1952. godine prešao u područje Beogradskog fudbalskog saveza i od tada postoje svi pisani rezultati. Te iste godine klub je prijavio i svoj omladinski tim za takmičenje u II omladinskoj zoni.

                Pred početak sezone 1955/56 FK “Jedinstvo“ menja ime u FK “Bežanija“ kako se zove i danas.

                Od sezone 1965/66 do sezone 1988/89 klub se takmičio sa više ili manje uspeha u drugoj ili prvoj Beogradskoj ligi.

                Sezone 1988/89 počinje procvat FK “Bežanija“. Te sezone klub je osvojio prvo mesto u prvoj Beogradskoj ligi i tako se po prvi put u svojoj istoriji plasirao u Beogradsku zonu. Osvojio je titulu prvaka Beograda i obezbedio plasman u Srpsku ligu. To je bio najveći uspeh FK “Bežanija“  u vreme tadašnje Jugoslavije, pogotovo ako se uzme u obzir veliki kvalitet tadašnjeg fudbala.

                Sezone 2004/05 FK “Bežanija“ je osvojila prvo mesto u Srpskoj ligi i plasirala se u drugu ligu. Trener tima je u to vreme bio Miroslav Helc.

                Sezone 2005/06 FK “Bežanija“ je osvojila prvo mesto u drugoj ligi i plasirala se u Meridijan super ligu. Liga je sačinjavala 12 klubova. U prvom delu sezone trener je bio Čedomir Đoinčević, a u drugom delu Bane Smiljanić.

                Neposredno po početku jesenjeg dela sezone 2006/07 mesto trenera preuzeo je Dragoljub Bekvalac. Pod njegovim vođstvom FK “Bežanija“, kao debitant u našem elitnom takmičenju, ostvarila je odlične rezultate u Meridijan super ligi, koja se igrala u sistemu plej-of i plej-aut. Prvih 6 ekipa su igrale plej-of, a drugih 6 ekipa su igrale plej-aut. Fudbalski klub “Bežanija“  se plasirala u prvih 6 ekipa na čelu sa Dragoljubom Bekvalcem. U nastavku takmičenja u plej ofu, došlo je do promene trenera, gde je trenersku palicu preuzeo Ratko Dostanić i na čelu sa njim FK

„Bežanija“ je zauzela 4. mesto i to je najveći uspeh u istoriji FK “Bežanija“, odmah iza Zvezde, Partizana, Vojvodine. Time su ostvarili plasman u Kup UEFA.

                U evropskoj ligi FK „Bežanija“ odigrao je dve utakmice sa albanskim timom „Besa“, prvu u Beogradu sa rezultatom 2:2, drugu u Tirani sa rezultatom 0:0. S obzirom da se radilo o evropskom takmičenju i da FK “Bežanija” nije imala iskustva, uprava se opredelila za dovođenje

trenera sa iskustvom na evropskoj sceni i u tom periodu na čelo trenerske struke dolazi Miloljub Ostojić. FK “Bežanija” je ispala bez poraza iz takmičenja Kup UEFA i dostojno predstavila srpski fudbal na evropskoj sceni.

                U tom periodu su igrali fudbaleri koji su bili vedete srpskog a danas i evropskog fudbala i predstavljaju perjanice svojih klubova, počev od Antonia Rukavine koji je reprezentativac Srbije, Darka Božovića, Milana Biševca, Dušana Mihajlovića, Srđe Kneževića, Vladimira Vukajlovića, Žarka Lazetića, Maria Đuroskog, Dejana Damjanovića, Predraga Lazića, Nenada Vanića,Ivana Dudića, Steve Glogovca, Milovana Milovića, Perice Stančeskog, Vladimira Šupića i Dejana Osmanovića, koji je najbolji strelac u istoriji srpskog fudbala ispred Save Miloševića.

                Fudbalski klub “Bežanija” stalni je učesnik humanitarnih akcija. U saradnji sa dobrotvornim fondom “Katarina Rebrača”, donirali su prihod od prodaje karata sa utakmice FK “Bežanija“ – FK “Mladost Lučani“ u cilju nabavke digitalnog mamografa za Institut za Onkologiju i Radiologiju Srbije.

                FK „Bežanija“ je danas moderan i organizovan klub pre svega zahvaljujući agilnoj upravi. Napravljen je novi stadion sa jednim od najboljih terena u zemlji. Klub je stabilan, sa dobrim prvim timom i odličnim radom sa mlađim kategorijama iz kojeg će proisteći mnogi dobri igrači.

                Škola fudbala ostvaruje saradnju sa osnovnim školama kroz razne akcije, turnire, priredbe. Svake godine, 5. septembra održava se tradicionalno okupljanje đaka prvaka iz svih osnovnih škola sa Novog Beograda. Organizovana im je fudbalska priredba, podela majica, autograma, obilazak stadiona, pehar sale. Sve se to odvija u objektima fudbalskog kluba “Bežanija“.

                Mlađe kategorije kategorije se takmiče u najkvalitetnijim ligama u Srbiji. Veliki broj igrača nastupa za reprezentacije Beograda i Srbije. Česti su i odlasci na međunarodne turnire u  Barselonu, Beč, Štutgart, Solun itd. Za talentovanu decu iz unutrašnjosti obezbeđen je smeštaj, a za najbolje i stipendije.

                FK “Bežanija“ je tim sa ogromnim potencijalom i velikim planovima za budućnost.

Takmičenje/Klubovi/Igrači/Galerija/Vesti/Dokumenti/Linkovi/Arhiva